Wat is blockchain? Heel simpel gezegd: beschouw de blockchain als een openbaar kasboek waarin alle deelnemende partijen elke wijziging noteren. Maakt partij A 1 Bitcoin over naar partij B? Dan wordt de volgende wijziging verwerkt: “partij A -1 Bitcoin, partij B +1 Bitcoin”. Dit komt in een zogenaamd ‘block’ te staan wat je kunt zien als een soort hoofdstuk gevuld met tal van dit type wijzigingen. Deze hoofdstukken staan als een achtereenvolgende reeks aan elkaar geketend, op chronologische volgorde. En al deze informatie is voor iedereen inzichtelijk; wij kunnen allemaal elkaars transacties zien. Dat betekent niet dat de blockchain ‘weet’ wat er op jouw rekening staat, die informatie wordt niet opgeslagen. Maar dankzij handige software kun je alle wijzigingen nagaan en uitrekenen wat er op een rekening staat.
Een blockchain is – ietwat kort door de bocht gesproken – een reeks aan wijzigingen.
Hoe werkt een blockchain?
Elke wijziging noemen we een ‘transactie’ en het is belangrijk dat juist deze informatie openbaar is. Wanneer twee mensen een overeenstemming bereiken om een transactie aan te gaan, wordt deze wederzijds bevestigd en openlijk aan een block toegevoegd. Zo is het onmogelijk om vals te spelen, aangezien iedere deelnemende machine overeenstemming bereikt over welke transacties hebben plaatsgevonden, en vervolgens een kopie van de werkelijkheid krijgt. En niemand kan zijn of haar rekening aanpassen om zichzelf te verrijken, aangezien deze informatie niet geaccepteerd wordt door de andere deelnemers. Enkel wanneer jij een transactie doorvoert volgens het protocol, wordt deze geaccepteerd en genoteerd in de blockchain.
Wat heb je aan een blockchain?
De drie belangrijkste eigenschappen van de blockchain zijn ‘decentralisatie’, ‘transparantie’, en ‘veiligheid’. Omdat de blockchain een openbaar kasboek is, is er geen enkele eigenaar of beheerder. Er is dus geen bank waar alle informatie langs moet, er zijn geen CEO’s die beslissingen maken over het vermogen van anderen, en er is geen mogelijkheid om de informatie aan te passen – buiten het maken van een legitieme transactie om.
Kun je een cryptocurrency of een blockchain hacken?
Cryptocurrencies zijn wel eens gehackt in het verleden, maar dat gebeurt op een softwarematig niveau, de laag over de blockchain heen. Een bekend voorbeeld hiervan is de digitale verhandelaar (ofwel een ‘exchange’) genaamd Mt. Gox. Een hacker wist toegang te krijgen tot de virtuele portemonnee (een ‘wallet’) van Mt. Gox en hij/zij stuurde de inhoud telkens naar een eigen adres. De beheerders van Mt. Gox waren onder de veronderstelling dat hun ‘voorraad’ telkens geleegd werd zodat deze op een veilige locatie opgeslagen kon worden. Toen Mt. Gox op een gegeven moment hun gebruikers niet meer kon uitbetalen en men steeds langer moest wachten op transacties, werd het duidelijk dat er iets mis was. In de twee maanden tijd waarin de problematiek rondom Mt. Gox in de schijnwerpers kwam te staan (tot aan de uiteindelijke aankondiging dat ze gehackt waren), daalde de bitcoin-koers met 36 procent..
Er is echter nog nooit een blockchain gehackt, en aangezien iedere deelnemer alle informatie beheert, is het schier onmogelijk om informatie te vervalsen. Ter vergelijking: probeer de wereld maar eens te overtuigen dat 1+1 op 3 uitkomt; er zijn teveel mensen die over de werkelijke informatie beschikken om deze leugen als waarheid door te voeren.
Functies/meerwaarde van een blockchain
Omdat iedereen publiekelijk in het kasboek schrijft en er geen beherende partij is, zijn er tal van handige toepassingen te bedenken voor blockchain-technologie. De meest overduidelijke toepassing is het direct overmaken van geld (cryptocurrency) aan een onbekende, zonder een tussenpartij. Maar je kunt ook andere informatie via een blockchain laten verlopen, waardoor je geheel andere toepassingen kunt bedenken.
- Je kunt bijvoorbeeld een online identificatie maken die erkend wordt door iedereen in de blockchain. Met deze identificatie kun je online een handtekening zetten, inloggen op een site, et cetera.
- Het stellen van een voorwaarde aan een transactie, bijvoorbeeld voor een goed doel. Je maakt cryptocurrency over naar een adres dat enkel ingezet kan worden om eten te kopen of stroom te voorzien.
- Het afsluiten van een verzekering op basis van een weerbericht. Je boekt een annuleringsverzekering indien het sneeuwt. De blockchain controleert berichtgeving over het weer, en indien het gesneeuwd heeft, wordt de verzekering uitbetaald.
- Het automatiseren van btw. Bij elke transactie wordt automatisch de verschuldigde btw overgemaakt. Hierdoor hoeven ondernemers minder papierwerk in te vullen en hoeft de belastingdienst veel minder te controleren.
- Een frisdrankautomaat die bijna leeg is, kan een bericht sturen naar een bezorger dat de frisdrank aangevuld moet worden. Zodra het apparaat gevuld is, wordt de betaling automatisch overgemaakt.
Wat kan ik ermee?
Indien je een software-ontwikkelaar bent, kun je er (zoals eerder omschreven) talloze kanten mee op. Voor de meesten van ons, is het een manier om direct en veilig te communiceren met wildvreemden – middels transacties. Veel van de berichtgeving rondom cryptocurrency betreft de fluctuatie van waarde, meestal de Bitcoin, en dat komt omdat er veel gehandeld wordt met cryptocurrency. De meest directe manier om geld te verdienen aan de cryptomarkt, is middels de aanschaf van een digitale valuta, die vervolgens in waarde stijgt. Als individu kun je op meerdere manieren geld verdienen aan cryptocurrency.