Wat is cryptocurrency? Cryptocurrency is een digitale valuta. Omdat het digitaal is, zitten er enkele voordelen aan vast die simpelweg onmogelijk zijn met de munteenheden die wij kennen. Zo is een cryptocurrency niet gebonden aan een overheid of een land, en dus is de waarde van een digitale munt niet direct gekoppeld aan hoe goed een land presteert. Daarnaast is een cryptocurrency decentraal, wat betekent dat niemand het geld beheert zoals banken nu doen. Individuen kunnen direct geld naar elkaar overmaken of met elkaar handelen zonder tussenpersonen.
Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Bitcoin, omdat dit de eerste en de grootste cryptocurrency is. Vervolgens zijn er vele andere digitale valuta opgezet en wel met een goede reden: elke munteenheid heeft zo zijn eigen technologische toepassing of bestaansreden, in theorie. Zo is er een cryptocurrency die gelijkstaat aan de dollar, er is een munt die volledige anonimiteit waarborgt, en er zijn zelfs munten die voor de grap gemaakt zijn (waarvan eentje behoorlijk populair is). Wanneer iemand of een groep ontwikkelaars denkt dat zij een meerwaarde kunnen bieden, kunnen zij een eigen cryptocurrency ontwikkelen en lanceren. Net zoals met alle andere valuta, is het aan de consument om wel of geen vertrouwen te hebben in een munt. En slechts een klein deel van de munten lijkt een concrete meerwaarde te bieden die op lange termijn houdbaar blijft.
Wat zijn de mogelijkheden van cryptocurrency?
Elke cryptocurrency heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Bitcoin is de oudste en bekendste munt en vandaar dat het ook de munt met de grootste marketcap is. Daarnaast kun je met Bitcoin minder transacties per minuut uitvoeren ten opzichte van bijvoorbeeld Litecoin of Ethereum; wanneer je geld overmaakt via Bitcoin, is de kans groter dat je een langere wachtrij treft dan bij een andere munt. Een andere functie is privacy: de cryptocurrency Monero biedt een hogere mate van privacy waardoor deze munt interessant is voor mensen die meer waarde hechten aan financiële privacy.
De werkelijke kracht van cryptocurrency zit in de technologie achter de munten en manieren waarop dit toegepast kan worden. Lees hier meer over onder ‘blockchain’.
Waar moet ik op letten?
Wil je weten of een cryptocurrency betrouwbaar is? Of wil je een munt kopen in de hoop dat het in waarde stijgt? Dan moet je onderzoek doen, kritisch nadenken, en een beetje geluk hebben. Uiteraard kunnen we jou een beetje op weg helpen. Zo is het belangrijk om de technologie achter de munt te kennen; waar dient het voor en zal dit op lange termijn relevant blijven? Verder moet je weten welke partij achter de cryptocurrency schuilgaat. Zijn dit betrouwbare ontwikkelaars met een goede geschiedenis, of zijn dit onbekende mensen die zichzelf nog moeten bewijzen?
Je kunt ervoor kiezen om enkel te investeren in een cryptocurrency die gekoppeld is aan een (in jouw ogen) goed product of goede dienst. Je kunt echter ook inzien dat een munt een kortstondige hype zal beleven, waardoor je op tijd kunt instappen om vervolgens op tijd uit te kunnen stappen. Of je speelt in op de dagelijkse fluctuaties om zo winst te pakken. Het is natuurlijk aan jou om een handelswijze te kiezen. Wat je ook doet, bedenk je dat de cryptomarkt zeer volatiel is. Er zijn zowel enorme stijgingen als enorme dalingen, dus wanneer je geïnvesteerd hebt in een muntsoort, kan het zijn dat je jouw vermogen binnen luttele uren ziet verdampen. Wacht je nog enkele uren, dan is je vermogen wellicht verdubbeld. De cryptomarkt is zeer onzeker, om nog maar te zwijgen over het gevaar van oplichters. Voor je iets onderneemt, pleeg onderzoek en verifieer of het legitiem is.
Hoe werkt het?
Cryptocurrency is eigenlijk niet meer dan een laagje software over een andere technologie heen. En elke cryptocurrency is gebaseerd op dezelfde kerntechnologie, namelijk de blockchain. Vergelijk het maar met autofabrikanten: iedereen maakt gebruik van de verbrandingsmotor als technologie, maar iedere fabrikant past dit principe op een eigen manier toe. Zo werkt het ook met blockchain.